Dit keer heb ik gekozen voor een recept met Varkensnek. Dit prachtig stuk vlees wordt normaal de Procureur genoemd. De procureur, de nek, is één van mijn favoriete delen. Deze wordt gesneden uit de voorbout. Dit is het bovenste deel van de hals. De procureur is dus eigenlijk een halskarbonade maar dan zonder bot. Het mooiste vlees dat licht dooraderd is komt van varkens die goed eten hebben gehad in combinatie met een stressloos bestaan en voldoende bewegingsruimte om rustig te kunnen opgroeien. Dus !!!!!! op naar Vleesboerderij Veluws Land en vraag aan Heleen of Jarno of ze een mooi stuk procureur voor je achteruit willen leggen. Op deze manier van bereiden zal het vlees zeer sappig en super mals van structuur worden. Met een nieuwerwetse term wordt dit ook wel “Slow cooking”genoemd. Dit prachtige stuk vlees kan ook prima koud gegeten worden net zoals Ham. Aan de slag zou ik zeggen en laat je weer verrassen door het fantastische vlees van Heleen en Jarno.         

 Procureur met mosterd sinaasappel jus

Ingrediënten:

Procureur
Boter                                       150 gram
Bier (bock of donker bier)         2 flesjes
Olijfolie                                    1 eetlepels
Grove mosterd                         1eetlepel
Sinaasappel                             1 stuks
Sinaasappelsap                       2 stuks uitgeperst
Honing                                     1 eetlepel
Peper
Zout

Zorg ervoor dat de procureur voor het braden op kamertemperatuur is. Wrijf het vlees in met  peper, zout, mosterd en honing en laat het vlees minimaal een kwartier rusten. Braad het vlees aan in een braadpan in de olijfolie. Schroei de procureur rondom dicht. Zodra het vlees rondom bruin is voeg je de roomboter toe. Zet dan de procureur op  laag vuur en voeg  voorzichtig het bier toe. Sluit de braadpan met de deksel. Laat het vlees sudderen op zeer laag vuur of zet het in een voorverwarmde oven van 80 °C tot het een kerntemperatuur tussen de 55 en 60°C heeft bereikt. In de oven kan het makkelijk tot 1 a 2 uur duren voor het zover is.  Haal het vlees uit de pan en pak het in aluminiumfolie en laat het minimaal 5 minuten rusten.

Voeg aan het braadvocht sinaasappelsap, zachte grove mosterd, sinaasappel raps en peper en zout toe. Breng het geheel aan de kook en bind het  eventueel iets bij. Dit kan door een gelijke hoeveelheid bloem en boter met elkaar te mengen en vervolgens dit mengsel al roerend toe te voegen aan het braadvocht of met het bekende papje van maizena.

Haal het vlees uit de aluminiumfolie en snij er plakken van ca. 1 cm dikte af en serveer met de sinaasappel jus.  De procureur kun je ook laten afkoelen en dan de plakken vervolgens grillen of bakken ca 1 of 2 minuten aan iedere kant.

Succes verzekerd en eet smakelijk!

 

We praten er al weken over maar wát een droogte! Dat het in het buitenland soms maanden droog is vinden we heel normaal maar hier in ons wisselvallige Nederland zijn we dit niet zo gewend. We hebben al in geen weken voldoende water gehad en het lijkt er in de weerberichten ook nog niet op dat dit komt. Als ik stadsmensen spreek over het weer ben ik verbaasd over de uitspraken wat betreft het weer. ‘Droog? Heerlijk toch zulk prachtig warm stabiel weer?’ Ja, als je geniet van je wijntje in je tuintje op kunstgras is dit ideaal natuurlijk...

Voor ons op de boerderij zijn de gevolgen wel merkbaar. Momenteel voeren wij onze koeien al bij omdat het gras gewoon op is. Waar in andere jaren de wei d.m.v. afwisselen weer kon groeien, hebben we nu al ons gras al gebruikt. En ook al krijgt onze sproeier (24/7 grondwater) geen rust, er is geen houden aan, groeien doet het niet.
En zo komen de kosten dubbel op. Nu al beginnen met de wintervoervoorraad én ook het voer wat we aankopen enorm zal enorm in prijs stijgen doordat door de droogte het aanbod veel lager is.
Tja, wij mensen kunnen veel, maar het weer hebben we niet in de hand. En dat blijft één van de grote uitdagingen van het boerenleven!

De varkensprijs is gedaald, dat was voor ons wel even een teleurstelling. Je weet dat het kan, maar je hoopt natuurlijk dat de prijzen die we voor onze varkens krijgen goed blijven. We kunnen er zelf helaas niets aan veranderen.. Voor diegenen die het even niet begrijpen, om beter te kunnen bestaan met onze boerderij leveren we naast ons eigen conceptvarkens, ook varkens aan de biologische slachterij. Dit zijn varkens waarbij we minder letten op het ras, die iets minder oud worden en ook leven deze varkens wel binnen en buiten, toch krijgen ze iets minder royale ruimte zoals onze weidevarkens. (bij ons thuis gewoon te bekijken!)

Maar toch zijn deze ‘gewone’ biologische varkens een belangrijk deel van ons inkomen en daarmee zijn we afhankelijk van de kiloprijs die ons elk kwartaal toegezegd wordt. En die is dus nu behoorlijk gedaald.. Helaas. Minder inkomsten. Risico van het vak. Je tekent een contract, maar geen vaste prijs! Dus geen reden om te klagen, maar wel een teleurstelling. Daarom zijn wij ook zo blij met ons eigen concept naast onze ‘gewone’ biologische varkens. Wij zijn er enthousiast over, over het extra welzijn voor het dier, over ons eigen kwaliteitsproduct maar ook geven onze eigen klanten ons minder afhankelijkheid van die varkensprijs die grillig kan zijn. Daarom zijn we dankbaar voor onze klanten!

Maar toch deed het mij wel weer denken aan Nederland, aan alle varkensboeren die afhankelijk zijn van de prijs die ze krijgen. Op die aantallen varkens telt een dubbeltje minder nog veel harder door.. Vaak hoor ik boze of geïrriteerde uitroepen van mensen over die varkensboeren met die megastallen. Ja, het zijn fabrieken geworden en daar hebben wij ook moeite mee. Maar de leefruimte van de dieren in de bioindustrie heeft alles te maken met het gedrag van de consument. Krijgt de boer zo’n lage prijs, probeert hij met zo min mogelijk kosten zijn varkens groot te krijgen. Ligt daar voor ons niet een taak? Waar kiezen wij voor? Ja, het is duurder, maar dan eten we toch gewoon een stukje minder? Laten we hiervoor kiezen zonder te mopperen op de boeren, die, wat ik oprecht geloof, wél van hun vee houden en het vaak naar hun beste kunnen doen. Zo vaak heb ik de verhalen gehoord van mijn man en schoonouders, het ploeteren wat ze destijds met hun varkens deden voor een veel te lage prijs. Hun weten uit ervaring wat het is om geen kant op te kunnen. Laten we ons er daarom van bewust zijn wat we zeggen en denken over boerend Nederland.  

Beste vleesliefhebbers van "Vleesboerderij Veluws Land"

Met dit prachtig voorjaar en het mooie weer krijg ik meestal weer zin om lekker buiten bezig te zijn en dan het liefst in combinatie met het buiten eten en koken met de producten die er op dit moment zijn. Pastinaak is zo'n groente die vanaf de zomer al goed verkrijgbaar is en eigenlijk al het hele jaar door. Deze groente in combinatie met de heerlijke Beenham van Veluws Land is een “Super”gerecht. De ham in dit recept kan zowel koud als warm gegeten worden. Uiteraard zijn de Ham en de Pastinaak ook prima op de BBQ te bereiden. Smeer dan de hele Ham in met een beetje mosterd en bak het in zijn geheel lekker krokant op de kolen. Doe bij de pastinaak hetzelfde als bij de bereiding voor de koekenpan maar hou dan de plakjes iets dikker, ongeveer 1 cm. Snij van de Ham een paar dikke plakken en serveer de salade er apart bij. Succes verzekerd.

Eet smakelijk!

Salade met warme beenham en pastinaak

Ingrediënten;

Voor de salade:

Sla 1 stuks
Beenham 2 plakken per persoon
Pastinaak 1 stuks
Mosterd
Verse kruiden
Bloem / meel
Citroen mayonaise

Voor de citroen mayonaise;

Eidooier 2 stuks
Citroensap 1 eetlepel
Olijfolie 250 ml
Zout
Peper
Mosterd

Zo doen we het:

Citroen mayonaise: Roer in een kom de eidooiers, mosterd, peper, zout en het citroensap door elkaar. Voeg druppelsgewijs de olie toe tot alle olie is opgenomen.

Beenham: Verwarm de Beenham in z'n geheel in de verpakking. Dep de Beenham goed droog. Snij een aantal plakken van de warme ham. Smeer de plakken heel licht in met een beetje mosterd. Bak de plakken Beenham om en om kort aan beide kanten. Doe dit niet te lang anders wordt de ham te droog. Ongeveer ½ minuut per kant.

Pastinaak chips: Schil de pastinaak en snij deze in dunne plakjes van maximaal een halve cm, blancheer de plakken (= breng water aan kook, doe de pastinaak erin en haal deze er weer uit als het water weer kookt). Daarna af laten koelen en de plakken uitleggen op keukenpapier. Vervolgens de pastinaak door de bloem halen en ze in de pan kort aan beide kanten bakken tot ze mooi bruin zijn.

Salade: Pluk en was de sla, maak deze droog en doe de sla in een schaal. Leg hierop de plakjes gebakken Pastinaak en de plakken Beenham. Sprenkel de citroen mayonaise over de salade. Eventueel nog af garneren met wat vers gehakte kruiden.

Met een eigen bedrijf kom je nogal eens voor een uitdaging te staan. Maar net toen we dachten (na de drukte van de nieuwe winkel) dat alles weer op rolletjes liep, melde zich er een nieuw probleem. De partij die voor ons het verzenden verzorgde vertrok uit de buurt. Dus wat voorheen heel gemakkelijk ging omdat we het uitbesteden, werd nu voor ons iets moeilijker. OKvlees verzorgde het verzenden van onze bestellingen met droogijs. Maar doordat wij nog iets moeten groeien om genoeg volume te hebben om ook dagelijks droogijs in onze verzendingen te gaan gebruiken (droogijs verdampt, dus moet je binnen zoveel uur gebruiken en is kostbaar om te bestellen) kunnen wij dit niet zo makkelijk zelf doen.

We stonden voor de keuze om de bestellingen op te sparen en eens in de maand of eens in de twee weken alles te verzenden met droogijs. Maar niet iedere consument wil als hij op onze site komt, twee weken wachten.. logisch ook. Dus na informatie ingewonnen te hebben van veel verschillende bedrijven, hebben we gekozen voor voorlopig een andere methode. Sommigen van u hebben het al ontdekt, maar u ontvangt uw vleespakket vanaf nu in een dikke EPS (piepschuim) doos, deze isoleert ontzettend goed is onze ervaring al. Uw vlees met daarbij heel diep gevroren gelpacks worden naar u toe verzonden in de doos met daarop een ‘priority’ sticker van Post NL.

De piepschuim doos is voor je gevoel slecht voor het milieu. Echter, met maar 2 % gebruik van grondstof/materiaal en verder 98 % lucht is deze doos zéker niet milieubelastender dan enig ander verpakkingsmiddel. Wanneer u een bestelling verwacht, of een bestelling wil gaan doen, horen we heel graag wat u ervan vond!

Nieuwsbrief

Contact info

Kanaalweg 76
8171 LT Vaassen
06-30745634
KvK 53369904

Informatie

Veilig betalen