Beste vleesliefhebbers van "Vleesboerderij Veluws Land"

“Speklapjes”, hoe lekker is dat wel niet. Krokant gebakken met een mooie bruine korst, of soms bijna tot kaantjes gebakken, heerlijk. Fantastisch stukje vlees wat ook uitermate geschikt is om eens op een andere manier te bereiden. Zoals in onderstaand recept gaan we het dit keer op een zeer lage temperatuur garen en dan vervolgens afmaken met een eigen gemaakte marinade. Zo rond het begin van dit jaar zitten we nog niet aan buiten koken te denken, maar dit recept is ook erg goed om in de zomer voor op de BBQ te maken.

Maak het hele recept een dag van tevoren en laat het vlees afkoelen in de saus. De volgende dag even op de BBQ grillen en smullen maar. Als we een keer weinig tijd of zin hebben om te koken kan dit gerecht ook prima een dag van tevoren gemaakt worden .Lekker wegzetten in de koelkast met saus en al en de volgende dag even verwarmen in de oven.

Veel succes.  

Langzaam gegaard buikspek;

Ingrediënten:

speklapjes                     500 gr in lapjes of aan 1 stuk
zout                                65 gr.
komijnzaad                     1 theelepel
runderbouillon                 200 ml
tomatenketchup               2 eetlepels
sinaasappel schil             3 stuks
sinaasappelsap               3 stuks
steranijs                          4 stuks
kruidnagels                     4 stuks
honing                            1 eetlepel
ketjap manis                    1 eetlepel

Doe 1 liter water in een hoge schaal of pan. Roer het zout erdoor tot het opgelost is. Leg het buikspek erin  en laat het 24 uur afgedekt in de koelkast staan. Neem het spek uit de pan en dep het droog met keukenpapier.

Verwarm de oven voor op 80ºC.  Leg de speklapjes in een ovenschaal. Laat het spek in ca. 2 uur gaar worden. Doe intussen in een steelpan: komijnzaad , runderbouillon , tomatenketchup, sinaasappelschil en het sap , steranijs, kruidnagel, honing en ketjap. Breng aan de kook en laat in ca. 1 uur op laag vuur zachtjes trekken tot een dikke saus is ontstaan . Zeef de saus. Haal het spek uit de oven en verwarm de oven verder tot 175ºC. Bak de speklapjes heel even om en om in een koekenpan en leg ze vervolgens terug in de ovenschaal. Giet de gezeefde saus over de speklapjes en zet de ovenschaal weer terug in de oven. Draai na ongeveer 2 minuten het vlees even en laat nogmaals 2 minuten in de oven staan. Haal het spek uit de oven en laat 1 minuut rusten voor het te serveren.

Eet smakelijk!

Beste vleesliefhebbers van "Vleesboerderij Veluws Land"

De runderschenkel zal bij de meeste mensen wel bekend zijn als “iets”voor in de soep, maar met onderstaand recept gaan we dit keer hier iets heel anders mee doen, namelijk een lekkere stoofschotel maken die het grootste gedeelte van de tijd alleen maar in de oven hoeft te staan. Lekker makkelijk omdat het vlees vanzelf zachtjes doorgaart in de oven. De Italianen maken van de schenkel hun wereld beroemde Ossobuco, maar wij houden het dit keer lekker Nederlands met jus en ontbijtkoek. Het bot en het merg van de schenkel geven extra veel smaak af tijden het bereiden van de stoofschotel. Al gelang de dikte van de schenkel zal het tussen de 2 en 3 uur moeten stoven. Het lekkerste is het om de schenkel een dag van tevoren te maken en dan af te laten koelen in z'n eigen jus. De volgende dag eenvoudig het vlees weer warm maken door de pan even op het vuur te zetten en smullen maar.

Gestoofde Runderschenkel

Ingrediënten:
Runderschenkels 4 stuks
Spekreepjes  200 gram
Bloem   2 eetlepels 
Olie    1 eetlepel
Wortels   2 stuks geschild en grof gesneden
Ui    1 gepeld in blokjes gesneden van ca 1 cm
Bleekselderij   2 stengels in plakjes gesneden
Knoflook   2 teentjes geplet 
Grove mosterd  1 eetlepel
Laurierblaadjes   2 stuks
Bouillon   1 liter
Ontbijtkoek  enkele plakjes

Snij voor de bereiding de zijkanten van de schenkel iets in om kromtrekken tijdens het bereiden te voorkomen. Verhit de oven voor tot 180 °C  Bestrooi de schenkels goed met zout en peper, haal ze door de bloem en schud de overtollige bloem eraf. Verhit in een braadpan de olie. Bak het vlees 2 minuten aan iedere kant mooi bruin. Haal het vlees uit de pan en bak in de pan de spekreepjes, wortel, ui, bleekselderij en de knoflook zachtjes aan. Voeg vervolgens de bouillon, mosterd en de laurierblaadjes toe. Breng dit geheel aan de kook. Als de bouillon kookt het vlees terugleggen in de bouillon en nogmaals aan de kook brengen. Sluit de pan af met een deksel en zet hem 2 tot 3 uur in de oven. Als het vlees gaar is deze uit de pan halen en de overgebleven jus aan de kook brengen. Maak de jus dikker door enkele plakjes ontbijtkoek mee te koken in de jus tot de gewenste dikte is bereikt. Maak de jus indien nodig nog verder op smaak met peper en zout. Serveer de schenkel met gebakken aardappeltjes en een frisse salade.

Eet smakelijk! Groet, Hein

Dit keer heb ik gekozen voor een recept met Varkensnek. Dit prachtig stuk vlees wordt normaal de Procureur genoemd. De procureur, de nek, is één van mijn favoriete delen. Deze wordt gesneden uit de voorbout. Dit is het bovenste deel van de hals. De procureur is dus eigenlijk een halskarbonade maar dan zonder bot. Het mooiste vlees dat licht dooraderd is komt van varkens die goed eten hebben gehad in combinatie met een stressloos bestaan en voldoende bewegingsruimte om rustig te kunnen opgroeien. Dus !!!!!! op naar Vleesboerderij Veluws Land en vraag aan Heleen of Jarno of ze een mooi stuk procureur voor je achteruit willen leggen. Op deze manier van bereiden zal het vlees zeer sappig en super mals van structuur worden. Met een nieuwerwetse term wordt dit ook wel “Slow cooking”genoemd. Dit prachtige stuk vlees kan ook prima koud gegeten worden net zoals Ham. Aan de slag zou ik zeggen en laat je weer verrassen door het fantastische vlees van Heleen en Jarno.         

 Procureur met mosterd sinaasappel jus

Ingrediënten:

Procureur
Boter                                       150 gram
Bier (bock of donker bier)         2 flesjes
Olijfolie                                    1 eetlepels
Grove mosterd                         1eetlepel
Sinaasappel                             1 stuks
Sinaasappelsap                       2 stuks uitgeperst
Honing                                     1 eetlepel
Peper
Zout

Zorg ervoor dat de procureur voor het braden op kamertemperatuur is. Wrijf het vlees in met  peper, zout, mosterd en honing en laat het vlees minimaal een kwartier rusten. Braad het vlees aan in een braadpan in de olijfolie. Schroei de procureur rondom dicht. Zodra het vlees rondom bruin is voeg je de roomboter toe. Zet dan de procureur op  laag vuur en voeg  voorzichtig het bier toe. Sluit de braadpan met de deksel. Laat het vlees sudderen op zeer laag vuur of zet het in een voorverwarmde oven van 80 °C tot het een kerntemperatuur tussen de 55 en 60°C heeft bereikt. In de oven kan het makkelijk tot 1 a 2 uur duren voor het zover is.  Haal het vlees uit de pan en pak het in aluminiumfolie en laat het minimaal 5 minuten rusten.

Voeg aan het braadvocht sinaasappelsap, zachte grove mosterd, sinaasappel raps en peper en zout toe. Breng het geheel aan de kook en bind het  eventueel iets bij. Dit kan door een gelijke hoeveelheid bloem en boter met elkaar te mengen en vervolgens dit mengsel al roerend toe te voegen aan het braadvocht of met het bekende papje van maizena.

Haal het vlees uit de aluminiumfolie en snij er plakken van ca. 1 cm dikte af en serveer met de sinaasappel jus.  De procureur kun je ook laten afkoelen en dan de plakken vervolgens grillen of bakken ca 1 of 2 minuten aan iedere kant.

Succes verzekerd en eet smakelijk!

 

Het staat al een paar weken op mijn to-do lijstje maar nu komt tie er dan ook, de nieuwsbrief. Er is namelijk weer genoeg te vertellen. Beetje arrogant om mee te beginnen, maar het gaat goed met Veluws Land; mooi toch? De vleesverkoop is sinds de nieuwe winkel enorm gestegen en ook mogen we meer leveren aan de biologische slagerij waar we bij aangesloten zijn. En omdat groter groeien nog wel echt een wens van ons is, lopen we al een hele tijd met plannen voor een nieuwe stal rond. Maar daar een vergunning voor krijgen en geld lospeuteren van de bank is toch een stuk moeilijker gebleken dan samen onze fantasieën op papier uittekenen met alles erop en eraan wat ons mooi lijkt. Ja, het heeft heel veel voeten in de aarde gehad om alles rond te krijgen. Veel plannenmakerij, excelbestanden, aanvraagformulieren, geduld en geld verder… maar we hébben groen licht gekregen! We zijn zo enórm blij dat we verder kunnen bouwen aan ons Veluws Land.

Als we achterom kijken is het niet altijd makkelijk geweest. We hebben ons geregeld afgevraagd ‘waar zijn we toch aan begonnen’, hebben echt veel verlies geleden en was er teveel tijdnood, maar wat ben ik blij en trots dat we doorgebuffeld hebben. En dat we met die twee zeugjes waar we in 2010 mee begonnen zijn, inmiddels zijn uitgegroeid naar 18 mooie varkensmoeders en nu dus verder kunnen groeien naar 38 zeugen met hun kroost op ons erf! En dan is het nog een miniboerderijtje vergeleken andere varkenshouderijen… maar voor ons betekend het van een bijbaantje naar een fulltime job! (Nu nog ruzie maken wie van ons dat mag worden ;-))Zodat we veel meer tijd kunnen besteden aan waar ons hart ligt: onze varkens. Die opgroeien met hun kont in het stro en met hun neus in de buitenlucht. Het is niet zonder risico maar het voelt wel als een goede keuze. Ja, een droom is het. En als ik buiten loop zie ik dat het echt waar is; het fundament ligt er al in, de mestkelders worden gemaakt. Volgende maand komen de roosters en daarna weer beton storten. De bovenbouw staat begin volgend jaar op de planning: we kunnen niet wachten.

We praten er al weken over maar wát een droogte! Dat het in het buitenland soms maanden droog is vinden we heel normaal maar hier in ons wisselvallige Nederland zijn we dit niet zo gewend. We hebben al in geen weken voldoende water gehad en het lijkt er in de weerberichten ook nog niet op dat dit komt. Als ik stadsmensen spreek over het weer ben ik verbaasd over de uitspraken wat betreft het weer. ‘Droog? Heerlijk toch zulk prachtig warm stabiel weer?’ Ja, als je geniet van je wijntje in je tuintje op kunstgras is dit ideaal natuurlijk...

Voor ons op de boerderij zijn de gevolgen wel merkbaar. Momenteel voeren wij onze koeien al bij omdat het gras gewoon op is. Waar in andere jaren de wei d.m.v. afwisselen weer kon groeien, hebben we nu al ons gras al gebruikt. En ook al krijgt onze sproeier (24/7 grondwater) geen rust, er is geen houden aan, groeien doet het niet.
En zo komen de kosten dubbel op. Nu al beginnen met de wintervoervoorraad én ook het voer wat we aankopen enorm zal enorm in prijs stijgen doordat door de droogte het aanbod veel lager is.
Tja, wij mensen kunnen veel, maar het weer hebben we niet in de hand. En dat blijft één van de grote uitdagingen van het boerenleven!

Nieuwsbrief

Contact info

Kanaalweg 76
8171 LT Vaassen
06-30745634
KvK 53369904

Informatie

Veilig betalen