Beste vleesliefhebbers van "Vleesboerderij Veluws Land"

Met dit prachtig voorjaar en het mooie weer krijg ik meestal weer zin om lekker buiten bezig te zijn en dan het liefst in combinatie met het buiten eten en koken met de producten die er op dit moment zijn. Pastinaak is zo'n groente die vanaf de zomer al goed verkrijgbaar is en eigenlijk al het hele jaar door. Deze groente in combinatie met de heerlijke Beenham van Veluws Land is een “Super”gerecht. De ham in dit recept kan zowel koud als warm gegeten worden. Uiteraard zijn de Ham en de Pastinaak ook prima op de BBQ te bereiden. Smeer dan de hele Ham in met een beetje mosterd en bak het in zijn geheel lekker krokant op de kolen. Doe bij de pastinaak hetzelfde als bij de bereiding voor de koekenpan maar hou dan de plakjes iets dikker, ongeveer 1 cm. Snij van de Ham een paar dikke plakken en serveer de salade er apart bij. Succes verzekerd.

Eet smakelijk!

Salade met warme beenham en pastinaak

Ingrediënten;

Voor de salade:

Sla 1 stuks
Beenham 2 plakken per persoon
Pastinaak 1 stuks
Mosterd
Verse kruiden
Bloem / meel
Citroen mayonaise

Voor de citroen mayonaise;

Eidooier 2 stuks
Citroensap 1 eetlepel
Olijfolie 250 ml
Zout
Peper
Mosterd

Zo doen we het:

Citroen mayonaise: Roer in een kom de eidooiers, mosterd, peper, zout en het citroensap door elkaar. Voeg druppelsgewijs de olie toe tot alle olie is opgenomen.

Beenham: Verwarm de Beenham in z'n geheel in de verpakking. Dep de Beenham goed droog. Snij een aantal plakken van de warme ham. Smeer de plakken heel licht in met een beetje mosterd. Bak de plakken Beenham om en om kort aan beide kanten. Doe dit niet te lang anders wordt de ham te droog. Ongeveer ½ minuut per kant.

Pastinaak chips: Schil de pastinaak en snij deze in dunne plakjes van maximaal een halve cm, blancheer de plakken (= breng water aan kook, doe de pastinaak erin en haal deze er weer uit als het water weer kookt). Daarna af laten koelen en de plakken uitleggen op keukenpapier. Vervolgens de pastinaak door de bloem halen en ze in de pan kort aan beide kanten bakken tot ze mooi bruin zijn.

Salade: Pluk en was de sla, maak deze droog en doe de sla in een schaal. Leg hierop de plakjes gebakken Pastinaak en de plakken Beenham. Sprenkel de citroen mayonaise over de salade. Eventueel nog af garneren met wat vers gehakte kruiden.

De varkensprijs is gedaald, dat was voor ons wel even een teleurstelling. Je weet dat het kan, maar je hoopt natuurlijk dat de prijzen die we voor onze varkens krijgen goed blijven. We kunnen er zelf helaas niets aan veranderen.. Voor diegenen die het even niet begrijpen, om beter te kunnen bestaan met onze boerderij leveren we naast ons eigen conceptvarkens, ook varkens aan de biologische slachterij. Dit zijn varkens waarbij we minder letten op het ras, die iets minder oud worden en ook leven deze varkens wel binnen en buiten, toch krijgen ze iets minder royale ruimte zoals onze weidevarkens. (bij ons thuis gewoon te bekijken!)

Maar toch zijn deze ‘gewone’ biologische varkens een belangrijk deel van ons inkomen en daarmee zijn we afhankelijk van de kiloprijs die ons elk kwartaal toegezegd wordt. En die is dus nu behoorlijk gedaald.. Helaas. Minder inkomsten. Risico van het vak. Je tekent een contract, maar geen vaste prijs! Dus geen reden om te klagen, maar wel een teleurstelling. Daarom zijn wij ook zo blij met ons eigen concept naast onze ‘gewone’ biologische varkens. Wij zijn er enthousiast over, over het extra welzijn voor het dier, over ons eigen kwaliteitsproduct maar ook geven onze eigen klanten ons minder afhankelijkheid van die varkensprijs die grillig kan zijn. Daarom zijn we dankbaar voor onze klanten!

Maar toch deed het mij wel weer denken aan Nederland, aan alle varkensboeren die afhankelijk zijn van de prijs die ze krijgen. Op die aantallen varkens telt een dubbeltje minder nog veel harder door.. Vaak hoor ik boze of geïrriteerde uitroepen van mensen over die varkensboeren met die megastallen. Ja, het zijn fabrieken geworden en daar hebben wij ook moeite mee. Maar de leefruimte van de dieren in de bioindustrie heeft alles te maken met het gedrag van de consument. Krijgt de boer zo’n lage prijs, probeert hij met zo min mogelijk kosten zijn varkens groot te krijgen. Ligt daar voor ons niet een taak? Waar kiezen wij voor? Ja, het is duurder, maar dan eten we toch gewoon een stukje minder? Laten we hiervoor kiezen zonder te mopperen op de boeren, die, wat ik oprecht geloof, wél van hun vee houden en het vaak naar hun beste kunnen doen. Zo vaak heb ik de verhalen gehoord van mijn man en schoonouders, het ploeteren wat ze destijds met hun varkens deden voor een veel te lage prijs. Hun weten uit ervaring wat het is om geen kant op te kunnen. Laten we ons er daarom van bewust zijn wat we zeggen en denken over boerend Nederland.  

De vorige nieuwsbrief schreef ik nog over feestdagendrukte, maar inmiddels zijn ze allang weer achter de rug en kunnen we ons weer bezig houden met andere leuke zaken zoals een lekker potje koken. Vroeger stond bij ons altijd in het teken van lekker lang en gezellig tafelen met producten en recepten van oma Martha van de boerderij uit Heerde. Eén van de gerechten die oma steevast op tafel zette wil ik dit keer met jullie delen. Het is een lekker recept voor alle dagen. Dit keer niet zoals jullie gewend zijn een recept met het Veluwsland varken of het Marchigiana rund, maar dit keer een kip gerecht speciaal voor het Polderhoen "Franse Hubbard", die eveneens bij Jarno en Heleen te verkrijgen is.

Succes en eet smakelijk!

Kip in het pannetje met gedroogde vruchten

Ingrediënten:

Kippendijen 800 gr.
Gesnipperd uitje 1 stuks
Kerrie 2 theelepels
5 Spices kruiden 2 theelepels
Anijszaad 3 theelepels
Venkelzaad 1 theelepel
(Gerookte) paprika poeder 1/2 theelepel
Bloem 4 eetlepel
Sinasappel 1 stuks
Citroen 1 stuks
Kippen bouillon ca. 1/2 liter
Gedroogde vruchten (Tutti Frutti) 300 gr.
Gembersiroop
Peper en zout

Bereidingswijze:

Snipper een ui en snij de kipdelen in iets kleinere gelijkmatige stukken.
Snij de gedroogde vruchten ook in iets kleinere stukken en hou de appel en de pruimen apart.

Fruit de ui aan op matige temperatuur, als de ui glazig begint te worden de kerrie, 5 spices, anijszaad en het venkelzaad toevoegen en even mee laten fruiten. Voeg vervolgens de kipstukken toe en bak deze even rondom aan. Voeg dan de paprikapoeder toe en fruit deze ook even mee. Doe dan de bloem erbij en laat de bloem dan goed "gaar" worden. Als de bloem (roux) los begint te laten in de pan is deze "gaar". Blus het geheel onder goed roeren af met de bouillon. Voeg vervolgens de klein gesneden appel en pruimen toe, klein beetje peper en zout en laat het geheel op zeer een lage temperatuur sudderen. Als de kip gaar is kan de rest van de gedroogde vruchten erbij, even 5 tot 10 minuten doorsudderen en dan het geheel verder op smaak brengen met peper, zout en een scheutje gembersiroop. Vervolgens nog de geraspte schil van de sinasappel en citroen schil toevoegen.

Met een eigen bedrijf kom je nogal eens voor een uitdaging te staan. Maar net toen we dachten (na de drukte van de nieuwe winkel) dat alles weer op rolletjes liep, melde zich er een nieuw probleem. De partij die voor ons het verzenden verzorgde vertrok uit de buurt. Dus wat voorheen heel gemakkelijk ging omdat we het uitbesteden, werd nu voor ons iets moeilijker. OKvlees verzorgde het verzenden van onze bestellingen met droogijs. Maar doordat wij nog iets moeten groeien om genoeg volume te hebben om ook dagelijks droogijs in onze verzendingen te gaan gebruiken (droogijs verdampt, dus moet je binnen zoveel uur gebruiken en is kostbaar om te bestellen) kunnen wij dit niet zo makkelijk zelf doen.

We stonden voor de keuze om de bestellingen op te sparen en eens in de maand of eens in de twee weken alles te verzenden met droogijs. Maar niet iedere consument wil als hij op onze site komt, twee weken wachten.. logisch ook. Dus na informatie ingewonnen te hebben van veel verschillende bedrijven, hebben we gekozen voor voorlopig een andere methode. Sommigen van u hebben het al ontdekt, maar u ontvangt uw vleespakket vanaf nu in een dikke EPS (piepschuim) doos, deze isoleert ontzettend goed is onze ervaring al. Uw vlees met daarbij heel diep gevroren gelpacks worden naar u toe verzonden in de doos met daarop een ‘priority’ sticker van Post NL.

De piepschuim doos is voor je gevoel slecht voor het milieu. Echter, met maar 2 % gebruik van grondstof/materiaal en verder 98 % lucht is deze doos zéker niet milieubelastender dan enig ander verpakkingsmiddel. Wanneer u een bestelling verwacht, of een bestelling wil gaan doen, horen we heel graag wat u ervan vond!

Na de jaarwisseling hebben we in de stal een wat onrustige tijd gehad. Afgelopen jaren ging het fokken van de varkens behoorlijk probleemloos. Maar we hebben de afgelopen weken dan toch gemerkt dat het ook heel anders kan. Elke 8 weken hebben we een groep zeugen in de kraamstal. Er worden biggen geboren en na 6 weken scheiden we ze van de moeder. Dat is altijd een moment om ze even goed in de gaten te houden, ze eten dan al wel brokjes, maar moeten het toch opeens zonder melk doen. Maar deze keer ging het na het spenen dus helemaal mis. Een nare bacterie sloop er in. Langzaamaan zagen we onze mooie dikke biggen dunner worden, slechter eten en futloos zijn. Meteen alert; dierenarts erbij, uitzoeken wat er aan de hand is en behandelen met antibiotica. Maar deze sloeg in eerste instantie slecht aan waardoor het lang duurde voordat ze ook echt weer fitter werden. En ja, er gingen er ook dood. Meer dan een paar. Een biggetje van een paar dagen gaat wel eens dood omdat het niet sterk genoeg is om te leven, dat is nooit fijn, maar dit formaat en meerderen tegelijk…. Het was een hele nare tijd. We zagen er tegenop om naar de schuur te gaan omdat we ons zo machteloos voelden om ze te helpen. Maar we zijn er doorheen gekomen. Ze zijn weer opgeknapt en inmiddels uitgegroeid tot sterke, gezonde varkens. Het zijn dingen die je helaas kunnen gebeuren.. ook met hele goede zorg. Hoewel we, zoals elke boer, ons uiterste best doen om het te voorkomen. Want ook financieel was het een hele klap.. We zijn heel blij dat het weer onder controle is en we nu weer in een stal lopen met fitte, blije dieren!

Nieuwsbrief

Contact info

Kanaalweg 76
8171 LT Vaassen
06-30745634
KvK 53369904

Informatie

Veilig betalen