We zijn ons heel goed bewust dat de zeugen hard voor ons werken. Drachtig zijn, biggetjes krijgen en grootbrengen.  Die cyclus herhaalt zich toch bijna twee keer in het jaar. De zeugen zijn de basis van ons bedrijf. We werken met ze, we kennen ze en daarom moet we ook goed voor ze zorgen. Maar hoe doen we dat?

Ongeveer 1 week voor de werpdatum gaan de zeugen naar binnen naar de kraamstaal. In hun hok heeft de zeug veel ruimte en stro. Onze zeugen gaan niet in zo’n kraamkooi, maar mogen vrij bewegen in de stal. Dat voorkomt stress bij het werpen en maakt de kraamweken ook gewoon veel leuker. Zijn de biggen eenmaal geboren dan komt er een periode met intensieve zorg, zowel voor de zeug als voor ons. We zorgen ervoor dat zeker de zwakkere biggen goed de kans krijgen om te drinken. De biggen beschikken over een eigen biggennest met warmtelamp erboven waar ze vrij in en uit kunnen lopen.  Zolang de biggetjes klein zijn vervangen we het stro door zaagsel. Voor de kleintjes zijn de strootjes best wel groot, wat het lopen niet eenvoudig maakt voor ze.  Een zorgpunt is altijd het doodliggen van biggen door de zeug. Als ze gaat liggen – en sommige dames ploffen zo neer! – kan er een biggetje onder de zeug komen en dat overleven ze niet... Maar omdat onze varkens niet doorgefokt zijn op heel veel biggen, gemiddeld zo’n 14 per worp, is het aantal dode biggetjes duidelijk lager dan gemiddeld. Daardoor zijn de jonge biggen al relatief sterk en vlot. Ze leren al heel snel dat ze weg moeten wezen als moeders aanstalten maakt om te gaan liggen ;-).

De staartjes en tandjes van de biggen blijven intact. Doordat ze voldoende afleiding en genoeg te ontdekken hebben gaan ze niet aan elkaar staarten knagen.  Castreren doen we wel, als ze nog heel klein zijn, en natuurlijk onder verdoving en met pijnbestrijding. We castreren om de zogenaamde berengeur te vermijden. Helaas hebben we nog geen goede andere oplossing hiervoor. Na zes weken scheiden we de biggetjes van de zeug. Ze hebben dan geleerd om zelf te eten en zijn dan ook groot genoeg om zelfstandig te kunnen leven. Voor de zeug breekt dan de rustige tijd weer aan en gaat ze weer naar de zeugengroep in de wei. De biggen komen op de vleesvarkens afdeling. Doordat we de zeugen goed verzorgen in de kraamperiode blijven ze ook gezond en kunnen ze lang voor ons werken. We zien het als onze missie om de zeugen te verwennen in ruil voor hun harde werk!

Nieuwsbrief

Contact info

Kanaalweg 76
8171 LT Vaassen
06-30745634
KvK 53369904

Informatie

Veilig betalen