Beste vleesliefhebbers van "Vleesboerderij Veluws Land"

De runderschenkel zal bij de meeste mensen wel bekend zijn als “iets”voor in de soep, maar met onderstaand recept gaan we dit keer hier iets heel anders mee doen, namelijk een lekkere stoofschotel maken die het grootste gedeelte van de tijd alleen maar in de oven hoeft te staan. Lekker makkelijk omdat het vlees vanzelf zachtjes doorgaart in de oven. De Italianen maken van de schenkel hun wereld beroemde Ossobuco, maar wij houden het dit keer lekker Nederlands met jus en ontbijtkoek. Het bot en het merg van de schenkel geven extra veel smaak af tijden het bereiden van de stoofschotel. Al gelang de dikte van de schenkel zal het tussen de 2 en 3 uur moeten stoven. Het lekkerste is het om de schenkel een dag van tevoren te maken en dan af te laten koelen in z'n eigen jus. De volgende dag eenvoudig het vlees weer warm maken door de pan even op het vuur te zetten en smullen maar.

Gestoofde Runderschenkel

Ingrediënten:
Runderschenkels 4 stuks
Spekreepjes  200 gram
Bloem   2 eetlepels 
Olie    1 eetlepel
Wortels   2 stuks geschild en grof gesneden
Ui    1 gepeld in blokjes gesneden van ca 1 cm
Bleekselderij   2 stengels in plakjes gesneden
Knoflook   2 teentjes geplet 
Grove mosterd  1 eetlepel
Laurierblaadjes   2 stuks
Bouillon   1 liter
Ontbijtkoek  enkele plakjes

Snij voor de bereiding de zijkanten van de schenkel iets in om kromtrekken tijdens het bereiden te voorkomen. Verhit de oven voor tot 180 °C  Bestrooi de schenkels goed met zout en peper, haal ze door de bloem en schud de overtollige bloem eraf. Verhit in een braadpan de olie. Bak het vlees 2 minuten aan iedere kant mooi bruin. Haal het vlees uit de pan en bak in de pan de spekreepjes, wortel, ui, bleekselderij en de knoflook zachtjes aan. Voeg vervolgens de bouillon, mosterd en de laurierblaadjes toe. Breng dit geheel aan de kook. Als de bouillon kookt het vlees terugleggen in de bouillon en nogmaals aan de kook brengen. Sluit de pan af met een deksel en zet hem 2 tot 3 uur in de oven. Als het vlees gaar is deze uit de pan halen en de overgebleven jus aan de kook brengen. Maak de jus dikker door enkele plakjes ontbijtkoek mee te koken in de jus tot de gewenste dikte is bereikt. Maak de jus indien nodig nog verder op smaak met peper en zout. Serveer de schenkel met gebakken aardappeltjes en een frisse salade.

Eet smakelijk! Groet, Hein

Nieuwsbrief

Contact info

Kanaalweg 76
8171 LT Vaassen
06-30745634
KvK 53369904

Informatie

Veilig betalen