Druk, druk, druk, iedereen is maar druk tegenwoordig. Ook wij zijn druk druk, druk. Het werk met de varkens van Veluws Land, het werk buitenhuis, de kinderen en het sociale leven.. Bij ons kwam het besef dat het teveel is. Veel te veel. We hebben te weinig tijd en zijn te vaak te moe om te kunnen genieten van wat mooi is. En er is zoveel moois.. Dus: het was meer dan tijd om te gaan kiezen! Waar gaan we mee door. Wat laten we vallen. En die keuze is best nog moeilijk geweest.

U mag best weten dat we de afgelopen jaren soms hebben overwogen om te stoppen met onze passie Veluws Land. Omdat we er veel uren in stopten, met liefde. Maar aan het eind van het jaar bleek steeds maar weer dat we er heel weinig geld aan over hielden. En dat kan geen jaren doorgaan. We hebben de laatste tijd extra tijd gestopt in het laten groeien van Veluws land. Bijvoorbeeld met deze nieuwsbrief. En gelukkig heeft dat een heel goed effect gehad. Veluws Land groeit als kool. Dus het staat nu als een paal boven water dat we Veluws Land niet loslaten. Dat is onze passie. Die heerlijke varkens en het mooie product. En onze snelgroeiende kring van tevreden klanten; zíj zorgen ervoor dat we deze keuze kúnnen maken. Door hen hebben we vertrouwen in de toekomst van het Veluws Land.

Een van deze keuzes is dat we minder uren buiten de deur gaan werken, zodat we meer energie kunnen steken in het verder groeien van Veluws Land. Een andere keuze is de grotere boerderijwinkel. Deze zetten we op in samenwerking met de rest van de familie. In de komende nieuwsbrieven houden we u op de hoogte hoe onze keuzes met Veluws Land zich ontwikkelen!

Salade van gegrilde beeflappen met kruidige dressing 

Beste vleesliefhebbers van "Vleesboerderij Veluws Land" vlees. Bij het begin van het seizoen en met deze temperaturen is het weer tijd om lekker buiten te eten en te genieten van de zomerzon. Omdat er niet altijd tijd en zin is om een lekkere en gezonde maaltijd in een warme keuken te maken gaan we dit keer een "snelle" salade met runder beeflappen maken. Een mooie kruiden salade met een originele Spaanse dressing en uiteraard met mooie beeflappen van Vleesboerderij Veluws Land. Deze salade zit vol met gezonde en zomerse smaken en vrij eenvoudig om te maken.

Veel succes!

Ingrediënten voor de dressing:
125 ml olijfolie
3 teentjes knoflook
Citroensap van 1 citroen
75 ml sinaasappelsap
1½ theelepel gemalen komijn gemalen
30 gr koriander (vers)
1 theelepel paprika poeder
Peper en zout naar smaak

Ingrediënten voor de Salade:

300 gram gegrilde beeflappen
1 krop sla
1 komkommer, zonder zaadjes
1 ui gesnipperd
10 cherry tomaatjes, gehalveerd
1 bosje muntblaadjes gesneden
1 bosje koriander gesneden
1 bosje basilicum gesneden

Verhit een klein beetje olie in een diepe steelpan boven matig vuur. Doe de ui, knoflook, paprikapoeder en de komijn erbij en fruit dit aan tot de knoflook en ui goud geel is. Laat het niet te donker worden anders wordt de knoflook te bitter. Voeg dan de rest van de olie, citroensap en sinaasappelsap toe (pas op kan gaan spetteren!). Breng de saus aan de kook. Voeg peper en zout naar smaak toe. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en roer er dan de gehakte koriander door.

Leg het vlees in een schaal en giet de helft van de dressing over het vlees en bewaar de andere helft om er de salade mee op smaak te brengen. Keer het vlees regelmatig om. Laat het vlees minimaal een half uur marineren, langer mag altijd. Grill of bak het vlees aan beide zijden totdat de kerntemperatuur ca. 60° C is. Laat het vlees 5 minuten afgedekt rusten. Breng de salade op smaak met de achtergehouden dressing en leg dit in een schaal. Snij het vlees in flinterdunne plakjes en leg dit op de salade.

Eet smakelijk!

Vorig jaar hebben we ervoor gekozen om onze varkens biologisch te gaan houden en we zijn er ook voor gecertificeerd. In een van de vorige nieuwsbrieven hebben we verteld waarom we deze weg zijn ingeslagen. Deze keuze had als consequentie dat de grond ook biologisch moest worden. Dat betekent geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest meer gebruiken, en na een jaar ‘omschakelen’ (dat betekent de grond niet gebruiken) wordt dan ook de grond biologisch verklaard... De varkens moesten het dat jaar redden met de uitlopen bij de stal. Maar op 19 juli was het zover: onze varkens mochten de wei weer in!! En wat genieten ze! Ze rennen, grazen, luieren, wroeten, wroeten en wroeten ;-). Het is weer zoals vanouds hier op het Veluws Land.

We verwennen onze Veluws Land varkens met de ruimte die ze krijgen! Ze krijgen 100x meer ruimte dan volgens de norm voor biologische varkens verplicht is. De zeugen hebben 24 uur per dag een relatief kleine weide tot hun beschikking. Met hun hartstochtelijke gewroet hebben ze dit nu al bijna omgetoverd tot een zandvlakte. Daarnaast krijgen ze elke dag een paar uur de beschikking over een grote wei, waar ze naar hartenlust kunnen grazen. De Veluws Land biologische vleesvarkens krijgen onbeperkt een grote wei mét modderpoel tot hun beschikking, waar zeker weten niets van heel blijft ;-). De ‘gewone’ biologische vleesvarkens hebben, ook bij ons, een buiten uitloop bij de stal tot hun beschikking. De Veluws Land biologische varkens hebben het dus écht goed!! En dát is het vlees dat wij met trots in onze (web)winkel verkopen.

We zijn ons heel goed bewust dat de zeugen hard voor ons werken. Drachtig zijn, biggetjes krijgen en grootbrengen.  Die cyclus herhaalt zich toch bijna twee keer in het jaar. De zeugen zijn de basis van ons bedrijf. We werken met ze, we kennen ze en daarom moet we ook goed voor ze zorgen. Maar hoe doen we dat?

Ongeveer 1 week voor de werpdatum gaan de zeugen naar binnen naar de kraamstaal. In hun hok heeft de zeug veel ruimte en stro. Onze zeugen gaan niet in zo’n kraamkooi, maar mogen vrij bewegen in de stal. Dat voorkomt stress bij het werpen en maakt de kraamweken ook gewoon veel leuker. Zijn de biggen eenmaal geboren dan komt er een periode met intensieve zorg, zowel voor de zeug als voor ons. We zorgen ervoor dat zeker de zwakkere biggen goed de kans krijgen om te drinken. De biggen beschikken over een eigen biggennest met warmtelamp erboven waar ze vrij in en uit kunnen lopen.  Zolang de biggetjes klein zijn vervangen we het stro door zaagsel. Voor de kleintjes zijn de strootjes best wel groot, wat het lopen niet eenvoudig maakt voor ze.  Een zorgpunt is altijd het doodliggen van biggen door de zeug. Als ze gaat liggen – en sommige dames ploffen zo neer! – kan er een biggetje onder de zeug komen en dat overleven ze niet... Maar omdat onze varkens niet doorgefokt zijn op heel veel biggen, gemiddeld zo’n 14 per worp, is het aantal dode biggetjes duidelijk lager dan gemiddeld. Daardoor zijn de jonge biggen al relatief sterk en vlot. Ze leren al heel snel dat ze weg moeten wezen als moeders aanstalten maakt om te gaan liggen ;-).

De staartjes en tandjes van de biggen blijven intact. Doordat ze voldoende afleiding en genoeg te ontdekken hebben gaan ze niet aan elkaar staarten knagen.  Castreren doen we wel, als ze nog heel klein zijn, en natuurlijk onder verdoving en met pijnbestrijding. We castreren om de zogenaamde berengeur te vermijden. Helaas hebben we nog geen goede andere oplossing hiervoor. Na zes weken scheiden we de biggetjes van de zeug. Ze hebben dan geleerd om zelf te eten en zijn dan ook groot genoeg om zelfstandig te kunnen leven. Voor de zeug breekt dan de rustige tijd weer aan en gaat ze weer naar de zeugengroep in de wei. De biggen komen op de vleesvarkens afdeling. Doordat we de zeugen goed verzorgen in de kraamperiode blijven ze ook gezond en kunnen ze lang voor ons werken. We zien het als onze missie om de zeugen te verwennen in ruil voor hun harde werk!

Beste "Grill Masters" en vleesliefhebbers van "Vleesboerderij Veluws Land" vlees;

De temperaturen stijgen, 's avonds is het alweer lang licht en op veel plekken zien we alweer barbecue’s roken. Op de eerste beste zonnige dag wordt de barbecue tevoorschijn gehaald en aan gestoken. Nog voor de kolen goed en wel de juiste temperatuur hebben wordt hier meestal al een stuk vlees opgelegd die vervolgens na een paar minuten al dan niet verbrand of rauw naar binnen wordt gewerkt. Om te voorkomen dat dit ook met het prachtige vlees van "Vleesboerderij Veluws Land" gaat gebeuren heb ik voor de liefhebber naast enkele barbecue tips ook een mooi gerecht van Gevulde Karbonades voor op de barbecue. Dit kan uiteraard ook in de koekenpan gemaakt worden voor de dagen dat de zon het echt laat afweten.

Veel succes!

Gevulde karbonades;

4 dikke ribkarbonades
8 verse blaadjes basilicum
60 gram dun gesneden salami
60 gram dun gesneden ham
60 gram kaas in plakjes (elke kaas die in plakjes gesneden kan worden is prima)
Peper
Zout
Olie
Tandenstokers

Leg de karbonade op een snijplank, met de ronde zijde naar buiten. Houd een mes parallel (plat) aan de plank en druk de karbonade zachtjes aan met de vrije hand. Maak vervolgens een diepe inkeping in de zijkant van de karbonade en vorm zo een zakje in het vlees waar de ingrediënten in kunnen. Open de karbonades en schuif hier 2 blaadjes basilicum en een kwart van de salami, ham en de kaas in. Schuif de ingrediënten zo ver door als mogelijk is en houdt het voorste randje vrij. Prik 2 ingevette tandenstokers zo door het vlees dat de karbonade weer dicht zit en de vulling er niet meer uit kan. Vervolgens de karbonades licht invetten en bestrooien met peper en zout naar smaak. Leg de karbonades op de barbecue en bak ze tot ze gaar zijn (70°C op een thermometer) 4 tot 7 minuten per kant. Haal de karbonades van de barbecue en laat 3 minuten rusten op een warme plek.

Enkele handige barbecue tips;

• Steek de kolen voor de barbecue aan met aanmaakblokjes of liever nog met een "houtskool starter". (geen benzine e.d. dit gaat ten koste van de smaak van het vlees)

• De barbecue is klaar voor gebruik als de houtskool oranje gloeit.

• Laat een gedeelte in de barbecue vrij zonder gloeiende kolen zodat er een iets minder hete plek op de barbecue ontstaat zodat je het vlees na het dichtschroeien verder kunt garen op een iets lagere temperatuur.

• Vet het rooster licht in voor het gebruik. Neem een halve ui die ingevet is aan de gesneden kant en prik deze aan een vleesvork en vet hiermee het rooster in. Geen last meer van verbrande kwasten en/of handen.

Nieuwsbrief

Contact info

Kanaalweg 76
8171 LT Vaassen
06-30745634
KvK 53369904

Informatie

Veilig betalen