U heeft wellicht het vreselijke filmpje gezien van het slachthuis in België. Of er over gehoord. De beelden hebben nog dagen in mijn hoofd gezeten, het is dieptriest dat dit kan gebeuren. Deze mensen zijn vergeten dat ze met levende wezens werken. Wij hebben veel vragen en reacties hierover gehad. Vragen over hoe het transport en de slacht gaat van onze varkens en koeien.

Het transport gaat heel rustig en zonder stress. De varkens zijn ‘het verhuizen’ al zo gewend hier op ons erf, ze kuieren meestal zo de trailer in. Daarmee brengen we ze zelf naar de slager. En na het ritje van maar 7 kilometer lopen ze ook zo de trailer uit. Ook onze koeien worden in alle rust vervoerd, maar dan door een goede veevervoerder.

We werken samen met kleine ambachtelijke slagers, zoals slagerij ter Weele in Oene. We zien hoe de slagers bij ter Weele rustig en met respect met de dieren omgegaan. Het dier bepaalt het tempo. Als het dier onrustig is dan kan het eerst weer rustig worden, zodat de slacht zo  goed mogelijk verloopt. Bij de grote industriële slachthuizen worden zulke grote aantallen varkens ‘verwerkt’ dat de aandacht voor het dier bijna onvermijdelijk verdwijnt. En de slachtlijn bepaald het tempo. Daarom zijn we zo blij met onze kleinschalige slagers. 
Ik wil hierbij nog wel zeggen dat we dankbaar zijn voor het vertrouwen in ons dat door velen uitgesproken is.

Ik heb in de eerste nieuwsbrief gezegd dat we de mooie dingen graag delen met u, maar ook de verdrietige dingen. Beide horen bij het leven op de boerderij. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat het in onze tweede nieuwsbrief al zo duidelijk naar voren zou komen. Bij één van onze zeugen is het helaas goed mis gegaan.

Ze moest voor de eerste keer biggen. Het ging wat moeizaam en we moesten haar bij elke big helpen. Er kwamen er vijf, en dat is weinig. Na de bevalling was ze duidelijk niet in orde want ze at niet en bleef liggen. De dierenarts is er bijgekomen en na een paar dagen antibiotica leek ze weer behoorlijk fit. Maar na een paar dagen begon het persen weer en ging ze hard achteruit. Ik heb opnieuw de dierenarts erbij gehaald en hij haalde er toch nog een dode big uit. Hij constateerde een zwaar ontstoken baarmoeder. Tot mijn ontzetting zei de dierenarts dat er geen andere oplossing was dan de zeug te euthanaseren.. Ik kan u vertellen, het was heel verdrietig. De vijf biggetjes, van een week oud, (!) moesten nog wel gered worden. We hebben toen de oudste biggen die we op dat moment hadden van een andere zeug eerder dan normaal gespeend (=van de zeug weggehaald) en de vijf biggetjes bij deze zeug gelegd. Ze herkende deze vijf als niet van haar en reageerde behoorlijk vijandig. Door twee van haar eigen biggen terug te doen werd de zeug rustig en liet ze haar biggen drinken. Toen accepteerde ze ook de andere vijf. Ook de vroeg gespeende biggen hebben er weinig aan geleden en doen het goed op brokjes. Zo is het met alle biggen goed afgelopen. Dat is nog enige troost na het verlies van onze mooie zeug..

De ouders van Jarno hadden vroeger een boerenbedrijf, waar ze op een gegeven moment mee gestopt zijn. Omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan zijn wij op een gegeven moment op kleine schaal varkens gaan houden. Voor we het wisten begonnen we lokaal een klantenkring op te bouwen omdat ons varkensvlees goed in de smaak viel. Dus, we zijn meer varkens gaan houden en op een gegeven moment begon het weer op een heuse boerderij te lijken!

Lees meer: Even voorstellen

Beste kookvriend(inn)en en vleesliefhebbers van "Vleesboerderij Veluws Land" vlees;

Nadat we de vorige keer met de winter nog een klein beetje in ons hoofd een lekker stoofpotje gemaakt  hebben wordt het nu tijd om misschien met een iets zonniger recept te komen. Stiekem zitten we al weer een klein beetje aan de zomer en de vakantie te denken met mooie zonnige en warme bestemmingen aan de Middellandse zee zoals bijvoorbeeld  Italië. Het volgende Italiaanse gerecht "Saltimbocca" zou je bij een Italiaans restaurant kunnen bestellen of nog mooier in Italië zelf natuurlijk, als je daar op vakantie bent. Het is ook zeer eenvoudig zelf te maken. Om alvast een beetje in de vakantie stemming te komen gaan we dit traditionele gerecht dit keer zelf maken van de mooie varkens schnitzels van "Vleesboerderij Veluws Land" in plaats van het kalfsvlees wat hiervoor vaak gebruikt wordt.

Saltimbocca alla Romana

•          4  Schnitzels

•          4 plakjes gerookte ham (bijvoorbeeld ardennerham)

•          4 blaadjes salie (in de supermarkt bij de verse kruiden)

•          30 gram  roomboter

•          100 gram cherrytomaatjes

•          Bloem

•          Peper

•          Saté prikker

Haal de schnitzels uit de verpakking en dep ze droog met keukenpapier en bestrooi ze aan beide zijdes met een klein beetje peper; zout is niet nodig omdat de gerookte ham al zout genoeg is. Wentel de schnitzels aan beide kanten door de bloem. Leg op elk lapje een plakje ham en een blaadje salie. Zet de ham en salie vast met een satéprikker. Verhit een scheut olie en een klontje boter in een koekenpan en bak het vlees 2 minuten goudbruin op de vleeskant en circa 2 minuten op de ham kant. Keer het vlees weer terug op de vleeskant. Halveer de tomaatjes en bak ze kort mee met het vlees.   Serveer de "Saltimbocca" met een lekkere pasta of aardappelschotel.

Sinds kort is Veluws Land biologisch gecertificeerd voor het fokken en houden van varkens. Dat betekent dat hoe wij onze varkens houden voldoet aan de wettelijke biologische regels. Voor ons was dat geen hele grote stap, omdat we de varkens altijd al veel ruimte en stro gaven. Nieuw is wel dat de varkens nu ook biologisch gecertificeerd voer krijgen.

Lees meer: Biologisch gecertificeerd


Meer artikelen...

Nieuwsbrief

Contact info

Kanaalweg 76
8171 LT Vaassen
06-30745634
KvK 53369904

Informatie

Veilig betalen