Nieuwsbrief juli: Varkens in de wei, nieuwe winkel en meer!
|
![]() |
|||||||||
![]() |
Nieuwsbrief / 4Wij zijn Jarno en Heleen van den Berg en wonen met onze zoons Deen en Jurre op een knusse boerderij in het Veluwse dorp Vaassen. Wij vinden het heel belangrijk dat onze varkens en runderen een zo goed mogelijk leven bij ons hebben. Onze varkens zijn gefokt op een hoge vleeskwaliteit, zodat u kunt genieten van vlees met de smaak van vroeger. Het vlees is te koop bij ons op de boerderij, en via de webwinkel www.veluwsland.nl kunnen wij het in heel Nederland bij u laten thuisbezorgen. Iedere maand schrijven we over wat er allemaal gebeurt hier op het platteland, geniet van de verhalen! |
![]() |
||||||||
![]() |
||||||||||
![]() |
JA! DE VARKENS WEER IN DE WEI!Vorig jaar hebben we ervoor gekozen om onze varkens biologisch te gaan houden en we zijn er ook voor gecertificeerd. In een van de vorige nieuwsbrieven hebben we verteld waarom we deze weg zijn ingeslagen. Deze keuze had als consequentie dat de grond ook biologisch moest worden. Dat betekent geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest meer gebruiken, en na een jaar ‘omschakelen’ (dat betekent de grond niet gebruiken) wordt dan ook de grond biologisch verklaard... De varkens moesten het dat jaar redden met de uitlopen bij de stal. Maar op 19 juli was het zover: onze varkens mochten de wei weer in!! En wat genieten ze! Ze rennen, grazen, luieren, wroeten, wroeten en wroeten ;-). Het is weer zoals vanouds hier op het Veluws Land.We verwennen onze Veluws Land varkens met de extra ruimte die ze krijgen! Ze krijgen 100x meer ruimte dan volgens de norm voor biologische varkens verplicht is. Lees hier hoe we dit doen |
|||||||||
![]() |
||||||||||
![]() |
BOERDERIJWINKELDe klanten die bij ons langskomen hebben het al wel gezien: er wordt flink gebouwd bij ons. Er komt een hele nieuwe, mooie, grote boerderijwinkel. Iets waar we al een hele tijd aan toe waren. Natuurlijk gaan we er in de nieuwsbrieven nog de nodige aandacht aan besteden! Het is de bedoeling dat de winkel in de herfst, met een mooi feestje natuurlijk, open gaat. U kunt dan ook meer dagen bij ons terecht. Het plan is om op dinsdag tot en met zaterdag open te zijn van 10 uur tot 17.30 uur. Het wordt niet alleen een mooie winkel. We hebben gemerkt dat veel van onze klanten het leuk vinden om even op de boerderij te blijven 'hangen'. Daarom komt er ook een terras waar u van een kopje koffie en meer kan genieten. In de winter kunt u lekker binnenzitten. De winkel zal naast het vlees van onze boerderij, ook andere heerlijke producten verkopen, zoals boerenkaas, honing en jam. |
|||||||||
![]() |
||||||||||
![]() |
RECEPT VAN ONZE CHEFKOK HEINBeste vleesliefhebbers van "Vleesboerderij Veluws Land" vlees. Bij het begin van het seizoen en met deze temperaturen is het weer tijd om lekker buiten te eten en te genieten van de zomerzon. Omdat er niet altijd tijd en zin is om een lekkere en gezonde maaltijd in een warme keuken te maken gaan we dit keer een "snelle" salade met runder beeflappen maken. Een mooie kruiden salade met een originele Spaanse dressing en uiteraard met mooie beeflappen van Vleesboerderij Veluws Land. Deze salade zit vol met gezonde en zomerse smaken en vrij eenvoudig om te maken.Veel succes! Lees hier het hele recept |
|||||||||
![]() |
||||||||||
![]() |
DE VELUWS LAND KRAAMSTALWe zijn ons heel goed bewust dat de zeugen hard voor ons werken. Drachtig zijn, biggetjes krijgen en grootbrengen. Die cyclus herhaalt zich toch bijna twee keer in het jaar. De zeugen zijn de basis van ons bedrijf. We werken met ze, we kennen ze en daarom moet we ook goed voor ze zorgen. Maar hoe doen we dat?Ongeveer 1 week voor de werpdatum gaan de zeugen naar binnen naar de kraamstal. In hun hok heeft de zeug veel ruimte en stro. Onze zeugen gaan niet in zo’n kraamkooi, maar mogen vrij bewegen in de stal. Dat voorkomt stress bij het werpen en maakt de kraamweken ook gewoon veel leuker. Zijn de biggen eenmaal geboren dan komt er een periode met intensieve zorg, zowel voor de zeug als voor ons. Lees hier hoe het verder gaat op de kraamafdeling. |
|||||||||
![]() |
||||||||||
![]() |
PRIJSVERHOGINGWe wisten al even dat het eraan zat te komen. De prijzen van het vlees moesten omhoog.Toen we nadachten om over te schakelen naar biologisch hebben we bij de prijsstijging die daar het gevolg van is wel onze twijfels gehad. Want we willen het Veluws Land vlees wel betaalbaar houden voor onze klanten. In de winkel hebben we deze twijfels met klanten besproken en ook een enquête gehouden. Daaruit bleek dat een prijsstijging als gevolg van biologisch worden eigenlijk wel logisch werd gevonden, en dat heeft een belangrijke rol gespeeld bij de stap naar biologisch. Er zijn flink hogere kosten verbonden aan het biologisch houden van de varkens. De kosten voor het voer van de varkens bijvoorbeeld, dat hakte er echt in. Ook het stro is duurder, de certificering zelf en de verplichte maandelijkse controle door de dierenarts komt er ook nog bij. Die kostenstijgingen hebben we nu dus in de vleesprijs verwerkt. We hebben de prijsstijging kunnen beperken tot gemiddeld zo’n 1,5€ per kilo. We denken daarmee een nette prijsstijging door te voeren voor de grote meerwaarde die biologisch biedt! |
|||||||||
![]() |
||||||||||
|
|
producten in het zonnetjeOmdat ze zo lekker zijn.. Of omdat ze in de aanbieding zijn.
|
![]() |
|||||||
![]() |
||||||||||
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je klant bent van Veluws Land of omdat je jezelf hebt opgegeven voor deze nieuwsbrief. Afmelden kun je hier. |
