Nieuwsbrief maart: Onrust in de stal/vlees bij Landal/nieuwe verzendmethode & meer
|
![]() |
|||||||||
![]() |
Nieuwsbrief / 7Jarno en Heleen van den Berg wonen met hun zoons Deen en Jurre op een knusse boerderij in het Veluwse dorp Vaassen. Wij vinden het belangrijk dat de varkens en runderen een zo goed mogelijk leven bij ons hebben. Ze zijn gefokt op een hoge vleeskwaliteit, zodat u kunt genieten van vlees met de smaak van vroeger. Het vlees is verkrijgbaar in onze boerderijwinkel en wordt in heel Nederland thuisbezorgd! |
![]() |
||||||||
![]() |
||||||||||
![]() |
ONRUST IN DE KRAAMSTALZoals afgesproken zou ik schrijven over de mooie dingen over de boerderij maar ook over de minder mooie.. Na de jaarwisseling hebben we in de stal een wat onrustige tijd gehad. Afgelopen jaren ging het fokken van de varkens behoorlijk probleemloos. Maar we hebben de afgelopen weken dan toch gemerkt dat het ook heel anders kan. Elke 8 weken hebben we een groep zeugen in de kraamstal. Er worden biggen geboren en na 6 weken scheiden we ze van de moeder. Dat is altijd een moment om ze even goed in de gaten te houden, ze eten dan al wel brokjes, maar moeten het toch opeens zonder melk doen. Maar deze keer ging het na het spenen dus helemaal mis. Terwijl na het spenen de weerstand iets verminderde, sloeg een nare bacterie toe. Langzaamaan zagen we onze mooie dikke biggen dunner worden, slechter eten en futloos zijn. Meteen alert; dierenarts erbij, uitzoeken wat er aan de hand is en behandelen met antibiotica. Maar deze sloeg in eerste instantie slecht aan waardoor het lang duurde voordat ze ook echt weer fitter werden. En ja, er gingen er ook dood. Meer dan een paar. Een biggetje van een paar dagen gaat wel eens dood omdat het niet sterk genoeg is om te leven, dat is nooit fijn, maar dit formaat en meerderen tegelijk…. Het was een hele nare tijd. We zagen er tegenop om naar de schuur te gaan omdat we ons zo machteloos voelden om ze te helpen. Maar we zijn er doorheen gekomen. Ze zijn weer opgeknapt en inmiddels uitgegroeid tot sterke, gezonde varkens. Het zijn dingen die kunnen gebeuren, ook met goede zorg. Hoewel we, zoals elke boer, uiteraard ons uiterste best doen om het te voorkomen. Want ook financieel was het een hele klap.. We zijn blij dat het weer onder controle is en we nu weer in een stal lopen met fitte, blije dieren! |
|||||||||
![]() |
||||||||||
![]() |
VELUWS LAND VLEES BIJ LANDAL BEEKBERGENSommige klanten van ons nemen ons vlees, goed verpakt, mee op vakantie. Om het maar niet te hoeven missen. Ik voel me dan altijd een beetje trots als ik dat hoor :). Maar wat nu echt leuk is, is dat Landalpark Heideheuvel in Beekbergen, het vlees van onze buitenvarkens gaat gebruiken in hun restaurant! Deze maand leveren we voor het eerst vlees aan hen. Ze gebruiken mooie, eerlijke producten in Cafe Bistro Woods op het park, dus ga er gerust eens eten, of op vakantie :) |
|||||||||
![]() |
||||||||||
![]() |
VAN ONZE CHEFKOK HEINDe vorige nieuwsbrief schreef ik nog over de feestdagendrukte, maar inmiddels zijn ze allang weer achter de rug en kunnen we ons weer bezig houden met andere leuke zaken zoals een lekker potje koken. Vroeger stond bij ons altijd in het teken van lekker lang en gezellig tafelen met producten en recepten van oma Martha van de boerderij uit Heerde. Eén van de gerechten die oma steevast op tafel zette wil ik dit keer met jullie delen. Het is een lekker recept voor alle dagen. Dit keer niet zoals jullie gewend zijn een recept met het Veluwsland varken of het Marchigiana rund, maar dit keer een kip gerecht speciaal voor het Polderhoen "Franse Hubbard", die eveneens bij Jarno en Heleen te verkrijgen is.Succes en eet smakelijk! Lees hier het hele recept |
|||||||||
![]() |
||||||||||
![]() |
NIEUWE VERZENDMETHODEMet een eigen bedrijf kom je nogal eens voor een uitdaging te staan. Maar net toen we dachten (na de drukte van de nieuwe winkel) dat alles weer op rolletjes liep, melde zich er een nieuw probleem. De partij die voor ons het verzenden verzorgde vertrok uit de buurt. Dus wat voorheen heel gemakkelijk ging omdat we het uitbesteden, werd nu voor ons iets moeilijker. OKvlees verzorgde het verzenden van onze bestellingen met droogijs. Maar doordat wij nog iets moeten groeien om genoeg volume te hebben om ook dagelijks droogijs in onze verzendingen te gaan gebruiken (droogijs verdampt, dus moet je binnen zoveel uur gebruiken en is kostbaar om te bestellen) kunnen wij dit niet zo makkelijk zelf doen.We stonden voor de keuze... lees meer |
|||||||||
![]() |
||||||||||
![]() |
WEER HEERLIJKE GRILLWORSTHij was er even niet doordat we nog geen goede biologische kruiding hadden voor onze favoriet, maar hij is er weer. De grillworst! En lekker dat hij is! Hier vliegt het erdoor met 4 goede broodeters in huis. Maar ook als we spontaan visite ontvangen, pakken we hem er even bij samen met een blokje kaas. Ideaal, zo’n grillworst J |
|||||||||
![]() |
||||||||||
|
|
producten in het zonnetjeOmdat ze zo lekker zijn.. Of omdat ze in de aanbieding zijn.
|
![]() |
|||||||
![]() |
||||||||||
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je klant bent van Veluws Land of omdat je jezelf hebt opgegeven voor deze nieuwsbrief. Afmelden kun je hier. |
