Veluws Land bericht
|
![]() |
|||||||||
![]() |
Nieuwsbrief / 11Jarno en Heleen van den Berg wonen met hun zoons Deen en Jurre op een knusse boerderij in het Veluwse dorp Vaassen. Wij vinden het belangrijk dat de varkens en runderen een zo goed mogelijk leven bij ons hebben. Ze zijn gefokt op een hoge vleeskwaliteit, zodat u kunt genieten van vlees met de smaak van vroeger. Het vlees is verkrijgbaar in onze boerderijwinkel en wordt in heel Nederland thuisbezorgd! |
![]() |
||||||||
![]() |
||||||||||
![]() |
NIEUWBOUW OF NIET?Het staat al een paar weken op mijn to-do lijstje maar nu komt tie er dan ook; de nieuwsbrief. Er is namelijk weer genoeg te vertellen. Beetje arrogant om mee te beginnen, maar het gaat goed met Veluws Land; mooi toch? De vleesverkoop is sinds de nieuwe winkel enorm gestegen en ook mogen we meer leveren aan de biologische slagerij waar we bij aangesloten zijn. En omdat groter groeien nog wel echt een wens van ons is, lopen we al een hele tijd met plannen voor een nieuwe stal rond. Maar daar een vergunning voor krijgen en geld lospeuteren van de bank is toch een stuk moeilijker gebleken dan samen onze fantasieën op papier uittekenen met alles erop en eraan wat ons mooi lijkt. Ja, het heeft heel veel voeten in de aarde gehad om alles rond te krijgen. Veel plannenmakerij, excelbestanden, aanvraagformulieren, geduld en geld verder… maar we hébben groen licht gekregen! We zijn zo enórm blij dat we verder kunnen bouwen aan ons Veluws Land.Als we achterom kijken is het niet altijd makkelijk geweest. We hebben ons geregeld afgevraagd waar we toch aan begonnen zijn, we hebben echt veel verlies geleden en er was altijd teveel tijdnood, maar wat ben ik blij en trots dat we doorgebuffeld hebben! En dat we met die twee zeugjes waar we in 2010 mee begonnen zijn, inmiddels zijn uitgegroeid naar 18 mooie varkensmoeders en nu dus verder kunnen groeien naar 38 zeugen met hun kroost op ons erf! En dan is het nog een miniboerderijtje vergeleken andere varkenshouderijen… maar voor ons betekend het van een bijbaantje naar een fulltime job! (Nu nog ruzie maken wie van ons dat mag worden ;-))Zodat we veel meer tijd kunnen besteden aan waar ons hart ligt: onze varkens. Die opgroeien met hun kont in het stro en met hun neus in de buitenlucht. Het is niet zonder risico maar het voelt wel als een goede keuze. Ja, een droom is het. En als ik buiten loop zie ik dat het echt waar is; het fundament ligt er al in, de mestkelders worden gemaakt. Volgende maand komen de roosters en daarna weer beton storten. De bovenbouw staat begin volgend jaar op de planning: we kunnen niet wachten. |
|||||||||
![]() |
||||||||||
![]() |
VLEESVARKENSAfgelopen week zijn de laatste buitenvarkens voor de winter naar de slacht gegaan. In de winter is het houden van de varkens buiten iets lastiger. De modder vinden ze geweldig, de sneeuw en de regen, alles is eigenlijk niet zo’n probleem, maar hun binnenverblijf die wat ouder en tochtiger begint te worden is vaak vochtig en lastig op temperatuur te houden. Vandaar dat we hebben besloten om een grote groep afgelopen maanden in de wei te houden en nu te slachtten, zodat we een buffer hebben voor in de winter. En dan zo tegen februari/maart, als de koudste maanden geweest zijn, gaat er een koppel weer de wei in en zullen we weer gaan slachtten. Dan is de bouw van onze nieuwe stal ook een flink eind verder, waar onze buitenvarkens ook een gedeelte van krijgen. Lekker luxe :) |
|||||||||
![]() |
||||||||||
![]() |
VAN ONZE CHEFKOK HEINBeste vleesliefhebbers van "Vleesboerderij Veluws Land"De runderschenkel zal bij de meeste mensen wel bekend zijn als “iets”voor in de soep, maar met onderstaand recept gaan we dit keer hier iets heel anders mee doen, namelijk een lekkere stoofschotel maken die het grootste gedeelte van de tijd alleen maar in de oven hoeft te staan. Lekker makkelijk omdat het vlees vanzelf zachtjes doorgaart in de oven. De Italianen maken van de schenkel hun wereld beroemde Ossobuco, maar wij houden het dit keer lekker Nederlands met jus en ontbijtkoek. Het bot en het merg van de schenkel geven extra veel smaak af tijden het bereiden van de stoofschotel. Al gelang de dikte van de schenkel zal het tussen de 2 en 3 uur moeten stoven. Het lekkerste is het om de schenkel een dag van tevoren te maken en dan af te laten koelen in z'n eigen jus. De volgende dag eenvoudig het vlees weer warm maken door de pan even op het vuur te zetten en smullen maar! Lees hier het hele recept |
|||||||||
![]() |
||||||||||
![]() |
VARKENSPESTWe volgen het met enige spanning: het nieuws over de varkenspest. Nog niet op een varkensbedrijf in de Benelux gevonden, en nog niet in Nederland, toch zorgt het voor onrust bij ons varkensboeren. Als je erover nadenkt krijg je al visioenen van mogelijke situaties die we absoluut niet mee willen maken. En we stellen ons dan ook de vraag; lopen onze varkens meer risico omdat ze buiten zijn? Onze vleesvarkens hebben we nu uit de wei gehaald, maar hoe zit dat met de zeugen en de buitenverblijven? We hebben niet de ruimte om ze allemaal binnen te houden. Voor alsnog doen we dit dus ook niet, maar we moeten wel alert zijn op hoe het loopt en waar en wanneer er nieuwe gevallen worden gevonden. We wachten het af en hopen dat er gauw een eind aan komt.Wilt u in ieder geval onze varkens niet voeren van etenswaren die u heeft meegenomen? Er hangt daarom een bordje bij onze stal. |
|||||||||
![]() |
||||||||||
![]() |
NIEUWE PRODUCTENWe hebben afgelopen tijd, op verzoek en omdat we het zelf lekker vinden, twee nieuwe producten gemaakt. Gepaneerde schnitzel en frikadel! Beide aanraders. De kruiding van de schnitzel is heerlijk en het scheelt een hoop gesmeer om ze niet zelf te hoeven paneren:). En wil je ze ongepaneerd.. dan hebben we ook gewoon de ‘gewone’.En voor de frituurpan… (of oven of pan) kan je nu dus ook bij ons terecht! Echt een heerlijke frikadel waar je de smaak van vlees echt proeft. Het enige nadeel; ze zijn minder lang dan dat je van een frikadel gewend bent… maar gelukkig betaal je bij ons per kg, dus neem er gerust nog een :) |
|||||||||
![]() |
||||||||||
|
|
producten in het zonnetjeIn het zonnetje? Dat moet de frikandel zijn..
|
![]() |
|||||||
![]() |
||||||||||
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je klant bent van Veluws Land of omdat je jezelf hebt opgegeven voor deze nieuwsbrief. Afmelden kun je hier. |
